ABA DANIŞMANLIK

SERA GAZI YÖNETİM SİSTEMLERİ (14065 VE 14066)

ISO 14065 Sera Gazı Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyon Standardı, ISO 14064-1 Sera Gazı Envanterinin onaylanması ve ISO 14064-2 Sera Gazı Projelerinin Onaylanması ve Doğrulanması standartlarına göre hazırlanmış, firmalara doğrulama ve onaylama yapan, Doğrulayıcı kuruluşların akreditasyon şartlarını açıklamaktadır.

Akredite olacak Sera Gazı Doğrulama firmaları Doğrulayıcı Kuruluşlar ISO 14065 standardına göre şartları yerine getirip IAF’a bağlı akreditasyon kuruluşlarına başvuru yapıp akredite olabilmektedir.

ISO 14066 Standardı, Sera Gazı program yöneticileri, düzenleyicileri, doğrulama kuruluşları ve doğrulama kuruluşları bünyesinde çalışan ve doğrulama ekibinin takımlarının yetkinlik ve yeterlilik kriterleri ile ilgili bilgi veren rehber standarttır.

Sera Gazı Doğrulayıcı Kuruluşlarının nasıl olması gerektiği, nasıl yönetilmesi gerektiği gibi rehber bilgiler ISO 14065 Standardında belirtilmiştir. Sera Gazı Doğrulayıcı Kuruluşlarının doğrulama faaliyetlerini yapabilmesi için gerekli en önemli unsur doğrulama faaliyetlerinde görevli Baş Doğrulayıcı (Takım Lideri veya Baş Denetçi) Doğrulayıcı ve Teknik Uzmanlardan oluşan Denetim doğrulama Ekipleridir.

Doğrulayıcı Kuruluşların bu doğrulama ekibinin ve ekip üyelerinin belirlenmesi, eğitilmesi gibi bir çok yetkilik ve yeterlilik ile ilgili konular ISO 14066 Standardında tanımlanmıştır.

ISO 14066 Standardı Doğrulayıcı Kuruluşlar için bir rehber niteliğindedir ve ISO 14065 akreditasyon standardını tamamlayıcı işlev görür.